IV Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries

La IV Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries, organitzada per la Universitat Oberta de Catalunya UOC, es celebrarà del 10 al 14 de maig del 2017 al Parc Tecnològic Nou Barris de Barcelona.

—–> Programa DEFINITIU <—–

—–> Descàrrega d’ABSTRACTS <—–

La UOC coorganitzarà l’esdeveniment amb la Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS), l’International Journal of Community Currency Research (IJCCR), l’Instituto de la Moneda Social (IMS), la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i la Sustainability School.

L’objetiu de la IV Conferència és reflexionar en relació a les monedes socials i complementàries com a eines que, posades en mans de les persones, fomenten el canvi social en pro d’un desenvolupament plenament sostenible. L’autogestió, la confiança, la proximitat, el respecte, la benevolència… són elements molt determinants en el transcurs d’aquest tipus d’iniciatives. No obstant, igual com en qualsevol tipus de conducta, perquè aquesta sigui perdurable en el temps és necessari que estigui clarament arrelada en el dia a dia de les persones. La presa de consciència de tot això, així com l’impuls promogut des del més interior del nostre ésser, des dels valors personals, són clau per a garantir la supervivència d’aquest tipus d’iniciatives.

Hem de preguntar-nos si els membres de les comunitats on s’opera amb monedes socials i complementàries són realment conscients de les motivacions que els han mogut a fer-ho, així com de les conseqüències que comporten les seves accions. Es tracta d’una conducta oportunista? O més aviat és una conducta que aposta realment per la sostenibilitat? Hi ha algun perquè al respecte? Hi ha alguna motivació predominant? Què fa que algunes iniciatives siguin més perdurables en el temps que altres? Hi ha algun tipus de comportament que ho fomenti?

Aquestes i d’altres preguntes, en base a debats, presentacions, tallers, experiències… es pretén que siguin contestades sota un punt de vista multidisciplinari, ja sigui des de la pròpia teoria com des de la pràctica quotidiana, ja sigui des de l’acadèmica com des de l’activisme. Únicament i exclusivament la fusió d’ambdós àmbits pot garantir un progrés real d’aquest tipus de comunitats, un avanç cap a la implementació de sistemes de monedes socials i complementàries que siguin sostenibles en el temps i que, valgui la redumdància, fomentin la sostenibilitat integral de la vida al planeta Terra.

Per tot això, el títol oficial de la conferència és:

IV Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries:
Diners, Consciència i Valors per al Canvi Social.